Svenska Teatern - husets historia

Från Engel till Ahlman

1827  - Carl Ludvig Engel

Svenska Teatern ligger vid Skillnaden, i hjärtat av Helsingfors. Teaterns historiska bakgrund är följande: År 1827 stod det första teaterhuset i Helsingfors färdigt för invigning. Det var en liten träbyggnad, som låg i Esplanadparken i höjd med den nuvarande Mikaelsgatan. Ritningarna hade gjorts av den tyskbördige arkitekt som hade planerat en stor del av Helsingfors dåtida centrum: Carl Ludvig Engel. Någon fast ensemble hade teatern inte, men Helsingfors besöktes vid den här tiden regelbundet av turnerande utländska teatersällskap, ofta på väg från eller till S:t Petersburg. De hade dittills varit hänvisade till att uppträda i magasin och andra anspråkslösa lokaler, bl.a. i ett gammalt tobakslager på Kampen, som i folkmun kallades för "komediladan".

1860 - G.T. Chiewitz

Att gå på teater blev snabbt ett populärt nöje och Engels teaterhus blev för litet. Hösten 1860 invigdes på den plats där Svenska Teatern står i dag, ett teaterbyggnad ritat av arkitekt G.T. Chiewitz. Detta var det första teaterhuset byggt i sten. Vid invigningsfestföreställningen den 28 november 1860 uppförde lokala amatörer det inhemska sagospelet Prinsessan av Cypern med text av Zacharias Topelius och musik av Fredrik Pacius. Det bolag, Nya Teaterhusaktiebolaget, som ägde huset skötte därefter i huvudsak verksamheten genom att för kortare och längre perioder hyra ut teatern till olika svenska ensembler.

1863 Den förödande branden

Chiewitz teaterhus stod på sin plats i knappt tre år. Natten mot den 8 maj 1863 förstördes det i en förödande brand.

1866 - Nicolaj Benois

Återuppbyggnadsarbetet kom emellertid snabbt igång och redan i oktober 1866 invigdes med en solenn festkonsert den teaterbyggnad där Svenska Teatern sedan dess varit verksam. 1866 är därför det år som teatern brukar celebrera som sitt begynnelseår trots att teaterverksamhet således redan tidigare hade bedrivits på samma plats.

Huset hade denna gång ritats av den ryske arkitekten Nicolaj Benois. Ett drygt halvår senare grundades Garantiföreningen för Svenska Teatern, vars styrelse ännu i dag leder teatern. Våren 1867 anställdes också en fast ensemble och sedan dess har verksamheten fortsatt utan avbrott. De första åren kallades teatern Nya Teatern, men efter det att en finsk nationalscen hade grundats i Helsingfors (1872), övergick man (1887) till namnet Svenska Teatern.

1935 - Den stora ombyggnaden av Eero Saarinen och Jarl Eklund

Också Benois’ teaterbyggnad blev under decenniernas lopp för liten och svarade inte längre mot de höjda kraven. Myndigheterna hotade upprepade gånger att stänga teatern på grund av brandfaran. Under spelåret 1935-1936 moderniserades huset därför radikalt under ledning av arkitekterna Eero Saarinen och Jarl Eklund. Eero Saarinens far, Eliel Saarinen, hade redan tjugo år tidigare varit involverad i projektet, som då av ekonomiska orsaker lades på is. Huset förstorades nu med två sidoflyglar. Fasaden blev avskalat enkel. ”Svenska Teatern är vacker som en pansarkryssare” uttryckte sig en bedömare i samband med invigningen i september 1936.

1991 - Huset firar 125 år och får åter fönster mot gatuplan - cafét öppnar.

Följande genomgripande renovering, som genomfördes under 1980-talet, gjordes i etapper så att arbetena i huvudsak pågick under somrarna, varför de inte påverkade teaterns verksamhet i nämnvärd grad. 1991 då huset firade sitt 125-årsjubileum tog fasaden ett steg tillbaka mot sitt ursprungliga utseende, då fönstren i bottenvåningens rundel öppnades igen och bl.a. möjliggjorde caféverksamhet i huset.

2012 - Svenska Teatern grundrenoverad, arkitekt Stefan Ahlman

Arkitekt för den senaste grundliga ombyggnaden är Stefan Ahlman. Byggarbetena påbörjades i juni 2010 och teatern öppnades åter för publik i februari 2012. Under byggnadstiden var teaterverksamheten utlokaliserad dels till Alexandersteatern, som under åren 1918-1993 var Nationaloperans huvudscen, dels till Den Lilla Skillnaden, ett tidigare kongresscenter som byggdes om för teaterns bruk. Det övergripande ansvaret för projektet och dess finansiering låg hos Stiftelsen för Svenska Teatern i Helsingfors, som via fastighetsaktiebolaget Nya Teaterhus-
Aktiebolaget äger teaterbyggnaden.

Andra musikaler på Svenska Teatern under 2000-talet

2000
Familjemusikalen Peter Pan

Dramatisering Anna Simberg och Sven Sid
Musik: Sven Sid och Mika Siekkinen
Regi: Sven Sid

2001
Sagan om ringen

Dramatisering: Terttu Savola
Översättning av sångtexter: Lars Huldén, Lennart Hellsing
Musik: toni Edelman
Regi: Andrey von Schlippe

2002
Teaterbåten

av Jerome Kern och Oscar Hammerstein
Regi: Sven Sid

2003
KICK!

Nyskriven musikal av Marina Meinander
Regi: Paul Olin

2003
My Fair Lady

av Alan Jay Lerner efter Bernard Shaws Pygmalion musik av Frederick Loewe
Regi: Maria Sid

2004
Familjemusikalen Skönheten och Odjuret

av Anna Simberg och Sven Sid efter en fransk saga.
Musik: Sven Sid & Jack Mattsson. Titellåten komponerad av Ville Pusa
Regi: Sven Sid

2007
The Sound of Music
av Rodgers - Hammerstein II - Lindsay - Crouse
Efter boken om Den sjungande familjen Trapp (The Trapp Family Singers) av Maria Augusta Trapp
Regi: Sven Sid

2008
La Cage aux Folles

av Harvey Fierstein efter Jean Poirets pjäs med samma titel
Musik: Jerry Herman.
Regi: Georg Malvius
 

2010
PlayMe

Manus: Hanna Åkerfelt/Niklas Rosström/Johan Storgård
Musik Patric Sarin/Niklas Rosström/Peder Ernerot/Gustave Lund/Jörgen Elofsson/Milos Rosas
Regi Maria Sid

2011
Cabaret

av Masteroff - Kander - Ebb
Regi: Georg Malvius

2012
Kristina från Duvemåla

En musikal byggd på Vilhelm Mobergs utvandrarepos av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson
Regi: Lars Rudolfsson

2013
Familjemusikalen Djungelboken

av Dés - Geszti - Békés
efter Rudyard Kiplings roman
Regi: György Böhm